A harminc perces foglalkozáson alsó korhatár nincs, várandós kismamák is jöhetnek Ringatóra.

A hagyományos Ringató nem valamiféle előadás. Közösen – a résztvevő felnőttekkel – hozzuk létre a foglalkozás élményét, és bízunk abban, hogy a szülők otthon énekelni, játszani fognak a maguk és a gyermekeik örömére. Kerüljük a divatos, kevésbé igényes gyerekslágereket. A dalanyag értékes, a mozgásos ölbéli játékok megfelelnek a gyerekek életkori sajátosságainak. A tanítás nem a kicsinyeknek, hanem a felnőtteknek szól. A Ringatókon nem adunk a gyerekek kezébe még egyszerű ritmushangszereket sem, ezek csak zajt keltenének. A gyermekek mozgása még nem annyira fejlett, hogy egyöntetűen, jól összehangoltan tudnának “zenélni”. Velük játszik az édesanyjuk vagy az édesapjuk, olykor nagyszülők, ha éppen kaphatóak rá az apróságok.

Ringató foglalkozás

Az énekes játékokban mindig önként vesznek részt a babák. Örülnek a mondókáknak, a huncutkodásnak, az ölelésnek, a lüktető dallamoknak vagy éppen a döcögtetésnek, lendületes mozdulatoknak. Ha pedig nem, ha úgy tűnik, hogy semmit nem csinálnak, nem figyelnek, vagy ha éppen eltotyognak a felnőttek öléből az sem baj. Hallanak, hallgatnak minket, és ez a lényeg. Kitartó figyelemről egyáltalán nem beszélhetünk még ebben a korai életszakaszban. Körülvesszük a gyerekeket a zenei hangokkal, a közös énekkel, és az olykor varázslatként megszülető áhítatos csenddel. Mindeközben akaratlanul is fejlődik zenei- és értelmi képességük, érzelmi intelligenciájuk, és a beszéd- és mozgásfejlődésük is.

Jelentős a foglalkozások közösségépítő ereje is. A babák oldott, szeretetteli légkörben ismerkedhetnek társaikkal, „elleshetik” egymástól a mászás, járás fortélyait, a szülők pedig mindeközben észrevétlenül kapcsolódnak egymáshoz a közös énekszó hatására. A zene eszközeivel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás. Gróh Ilona szavaival élve „ha a művészettel valamilyen módon kapcsolatban vagyunk, attól könnyebb lesz az élet, szebb lesz a világ.”

forrás: Gállné Gróh Ilona a Ringató alapítója