You are currently viewing Miért fontos az érintés az ölbéli játékok során is?

Miért fontos az érintés az ölbéli játékok során is?

Hol főzzem meg a borsót? Hol legyen az almafa? Mivel szitáljam a lisztet a farsangi fánkhoz? Miért fontos, hogy mondókázás, ölbéli játékok során meg is érintsem a gyermekem???


Sokszor találkozom azzal, hogy az ölbéli játékok során a szülő a saját testét érintgeti (ez a jobbik eset), vagy a levegőben sózza a borsót, és lelkesen szórja mellé a paprikát. Persze van olyan is, hogy a kisgyermek nem engedi, vagy éppen nem nyitott a játékra, és akkor inkább így csinálom, mint sehogy.

De azért érdemes a nap egy másik szakaszában újra próbálkozni, mert az érintés óriási szerepet játszik szülő és gyermek kapcsolatában a későbbiekben is. Természetes törvényszerűség, hogy az embereknek éltető érintésre van szükségük ahhoz, hogy testük, szellemük, lelkük és kapcsolataik egész életükben egészségesek legyenek.

Még mielőtt megtanulnánk kimondani, hogy anya és apa, egy nyelvet már tökéletesen beszélünk – az érintését. Taktilis, azaz tapintási ingerekkel már a magzati korban is találkozunk: az édesanya szívverésének rezgéseit ekkor a babát körülvevő magzatvíz közvetíti. Később, a mondókákkal, énekekkel kísért taktilis ingereknek meghatározó szerepe van a mozgásfejlődésben is.

A várandósság alatti pocaksimogatástól kezdve a jóéjtpuszikig, ölelésekig, cirógatásokig, amik az ölbéli játékok alapkövei, az érintés azt üzeni: itt vagyok, biztonságban vagy, vigyázok rád.??Ezekben az első években dől el, hogyan viszonyulunk majd felnőttkorunkban a fizikai kontaktushoz, és egyáltalán, a közelséghez, amit gyerekkorban még teljesen természetesnek érzünk. Az érintés jótékony hatásai oda-vissza érvényesülnek: ugyanazokat a fiziológiai reakciókat váltja ki bennünk is, mint abban, akit megérintünk.

Tehát nem csak gyermekednek teszel jót azzal, ha a mondókázás és az éneklés pillanatit is „kihasználod” egy kis cirógatásra, ölelgetésre, hanem magadnak is.? Az érintéssel biztonságot nyújthatunk, érzéseket közvetíthetünk olyankor is, amikor a szavak kevésnek bizonyulnak.

Ezek után már biztosan tudjátok a választ: hol főzzem meg a borsót? Hol legyen az almafa? Mivel szitáljam a lisztet a farsangi fánkhoz?

(A bejegyzésben szerepelnek részletek Nyitrai Erika: Az érintés hatalma c. cikkéből)