You are currently viewing Az ölbéli jatékok erejéről

Az ölbéli jatékok erejéről

Az ölbeli játékokat a pszichológia bizalmi játékoknak is hívja. A játék fontos eleme a két fél közötti érzelmi kötődés és a bizalmi kapcsolat. A bizalom többszörösen is próbatételre kerül: a gyerek engedi-e egyáltalán, hogy megérintsük, vagy arcához érjünk, kibillentsük egyensúlyából, feldobjuk a levegőbe?

Az, hogy két személy vesz részt a játékban, fontos eleme az ölbeli játékoknak. A másik fél általában a szülő, nagyszülő, vagy nagyobb testvér, aki már képes mozgatni, emelni, tartani is a kisebbet. Fontos, hogy a játék során mindig valamilyen testi kontaktus van, és olyan közeget teremt, ahol a résztvevők közti érzelmi kapcsolódás, és a bizalom megerősödhet. Szinte minden ölbeli játék tartalmaz mozgásos-érintéses elemet, ez a legfontosabb „összetevő”.

A játék során a gyermeket hintáztatjuk, lóbáljuk, lovagoltatjuk, táncoltatjuk, miközben minden kis porcikáját megérintjük, cirógatjuk, csiklandozzuk. Mindez a gyermek életkorának megfelelő tanulási folyamathoz illeszkedik, hiszen csecsemőkorban a gyermek leginkább érzelmi és mozgásos formában szerzi tapasztalatait! Ezek a játékok régen is, és most is szórakoztatnak, tanítanak, nevelnek, a test fejlődésével, az értelem nyiladozásával párhuzamosan, tehát az életkori sajátosságokhoz igazodva.

Ha szeretnéd megtapasztalni az ölbéli játékok csodás élményét, vagy csak bővítenéd a repertoárodat, jelentkezz az online Ringató foglalkozásokra, ahol azt is megmutatom Neked, hogyan tudod igazán értékessé, meghitté tenni ezeket a közös játékokat.